Sakkunnig inom tull

Vill du vidareutvecklas inom din yrkesroll och spetsa din kompetens inom Tull? Då är detta kursen för dig!

Kursen är flexibel och genomförs på distans, på halvtid, för att underlätta för yrkesverksamma att delta. Under en kort studietid bygger du på dina tidigare kunskaper och yrkeserfarenhet.

Efter kursen kommer du att ha kompetenser att

  • Självständigt bedöma och tillämpa regler som styr godsklassificering
  • Självständigt tolka och tillämpa gällande lagar och regler
  • Använda dina kunskaper inom tull för att kunna medverka i strategiska inköp

Du får kunskaper om/i tullprocessen, tillämpning och betydelse. Fördjupade kunskaper inom export- och importförtullning. Specialiserade kunskaper om: Tillstånd, licenser, tulldeklarationer, tulltaxa, transitering, lagring, tullagstiftning, tullvärde och ursprungshantering.

Efter kursen har du färdigheter i att tolka och bedöma när olika moment i tullprocessen ska ske samt när tillstånd och licenser måste sökas ifrån olika myndigheter.

Kursen är CSN-berättigad

Läs mer och ansök här

Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskolan krävs det särskilda förkunskaper till denna utbildning.

Särskilda förkunskaper
Relevant yrkeserfarenhet från minst 1 år på heltid inom tull, logistik, supply chain, spedition, transportplanering, inköp, alternativt 2 års relevant yrkeserfarenhet på heltid inom yrke som kan anses likvärdigt

Eller

Minst 1,5 års eftergymnasial utbildning med godkända betyg inom logistik, supply chain, spedition, transportplanering, inköp, tull eller annat område som bedöms relevant.

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.

Urvalsgrunder
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar meritpoäng/jämförelsetal.

Yrkeserfarenhet eller utbildning
Relevant yrkeserfarenhet på heltid inom tull, logistik, supply chain, spedition, transportplanering, inköp eller liknande med någon form av administrativ, planerande eller arbetsledande tjänst:

>1-2 år: 1p
>2-3 år: 2p
>3-4 år: 3p
>4 år: 4p

Eftergymnasial utbildning med godkända betyg inom transportlogistik, affärslogistik, logistik, supply chain, inköp och upphandling, eller annat område som bedöms relevant:

2-3 år: 1p
>3 år: 2

Meritpoäng är jämförelsetal
Nu har en total meritpoäng räknats ut för varje behörig sökande. Östsvenska Yrkeshögskolan AB genererar sedan den lista där de sökande rangordnas efter sina meritpoäng vilka utgör jämförelsetal. I de fall då jämförelsetalen inte kan särskilja mellan sökande kommer lottning att ske.

Tullprocessen, 15 YH-poäng

Målet med kursen är att kursdeltagarna ska förstå tullhantering ur ett import- respektive exportperspektiv, känna till de olika regler och tullförfaranden som kan vara tillämpliga i olika situationer och hur de interagerar med varandra. Kursdeltagarna får färdigheter i att bedöma när olika moment ska ske samt veta när tillstånd och licenser från olika myndigheter måste sökas; kunskaper om de olika koder som förekommer i tulldeklarationer och hur man upprättar en tulldeklaration; kunskaper om olika typer av tulldeklarationer och när kontroller ska äga rum; kunskap om import- och exportförtullning och tullager samt kompetensen i att använda sina kunskaper inom tull för att kunna medverka i strategiska inköp.

Godsklassifiering, 10 YH-poäng

Syftet med kursen är att kursdeltagarna ska få kunskaper om de olika regler som styr klassificering av gods samt vikten av en korrekt klassificering. Kursdeltagarna får även de färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna tillämpa de olika reglerna, att kunna arbeta med Tulltaxan samt veta hur den ska tillämpas med hänsyn till tullprocessen.

Lagar, regler och avtal; 10 YH-poäng

I denna kurs får kursdeltagarna kunskaper om gällande tullagstiftningar och färdigheter att tolka dessa, samt bedöma när de är tillämpliga. Kursen ger kunskaper om den nationella tullagstiftningen, transportlagstiftning, GATT- General Agreement on Tariffs and Trade, frihandelsavtal samt olika former av tulltillstånd. Även kunskap om de vanligaste standardavtalen och betalningsformerna vid export och import samt vad som gäller när man anlitar ett tullombud.

Olika tullförfaranden, 15 YH-poäng

Denna kurs ger kursdeltagarna kunskaper om rutinerna och processerna kring transitering, lagring, tullager och frizoner samt färdigheter i att kunna tillämpa dessa. Kursdeltagarna får även kunskaper och färdigheter för att kunna tolka och tillämpa de regler och lagar som avser förädling, särskild användning och returer.

Carolyn Belgrave Rappestad

Logistikprogrammet, Norrköpings kommun

011-15 79 22

carolyn.belgraverappestad@norrkoping.se